НОВІ ПРАВИЛА ТИМЧАСОВОГО ВИЇЗДУ ДИТИНИ ЗА КОРДОН

В межах ініціативи #ЧужихДітейНеБуває2 Мін’юст розробив наступний пакет законопроектів для захисту прав дітей. 3 липня він був прийнятий Верховною Радою України та набере чинності після підписання Президентом  і оприлюдненням через 30 днів. Цей пакет законопроектів спрямований не лише на посилення відповідальності осіб, котрі ухиляються від сплати аліментів, але й на стимулювання і підтримку тих батьків, які сумлінно виконують свій батьківський обов’язок.

На цьому наголосила заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби  Світлана Глущенко.

За її словами, однією з важливих новацій стали зміни правил виїзду дитини за кордон.

«Не новою є ситуація, коли один з батьків не лише не сплачує аліменти, а й шантажує того з батьків, який виховує дитину, вимагає гроші за надання дозволу на виїзд. Тепер той з батьків, з ким проживає дитина, самостійно буде вирішувати питання виїзду дитини за кордон до 1 місяця з метою лікування, навчання чи участі дитини в різних змаганнях», —  зазначила Світлана Глущенко.

Вона також детально розповіла про процедури, яких потрібно дотримуватись при виїзді за межі України з дитиною.

Головне, на що слід звернути увагу: один з батьків (мати або батько), який вивозить дитину,  обов’язково має повідомити про виїзд рекомендованим листом другого з батьків, що сплачує аліменти.

У листі необхідно зазначити мету виїзду, куди саме їде дитина, а також час, на який дитина залишає територію України.

При перетині кордону необхідні будуть такі документи, як:1) рішення суду чи органів опіки та піклування, якими визначено місце проживання дитини та 2) документи, що підтверджують мету та терміни виїзду (наприклад, це може бути довідка з медичного або навчального закладу, бронювання квитків тощо).

Дозвіл також не буде потрібний, навіть якщо один з батьків має намір виїхати за кордон більше, ніж на 1 місяць, у випадку наявності боргу по аліментах в другого з батьків за 4 місяці або за 3 місяці, якщо дитина є важкохворою. У такому разі на кордоні необхідно буде надати довідку про заборгованість другого з батьків по сплаті аліментів і за необхідності довідку про хворобу дитини.

Довідку про заборгованість по аліментах можна буде отримати у державного чи приватного виконавця. Якщо ж батько або матір, з якими дитина виїхала за кордон, умисно порушать строк повернення в Україну, то їх буде обмежено в праві самостійного вирішення питання виїзду дитини за кордон протягом 1 року та накладено штраф.

«З метою збалансування прав батьків, що не проживають разом з дитиною та не мають боргу по аліментах, законом передбачена можливість їх виїзду з дитиною за кордон. Якщо батько чи матір, які не проживають з дитиною, хочуть виїхати з нею за межі країни – необхідно буде письмово звернутися до іншого з батьків за отриманням нотаріально посвідченої згоди на виїзд», — пояснила заступник Міністра.

Якщо ж такої згоди не буде надано протягом 10 днів, то для вирішення цього питання необхідно буде звернутися до суду. «Відповідно на кордоні потрібно буде пред’явити нотаріально посвідчену згоду або рішення суду, в яких має бути зазначено деталі виїзду (наприклад, країни подорожі, в тому числі транзитні, мета поїздки) та строки повернення до України, а також довідку про відсутність заборгованості по сплаті аліментів», — підсумувала Світлана Глущенко.

з сайту — minjust.gov.ua

Coral Travel Ukraine

Coral Travel - Международный Туристический оператор специализирующийся по направлениям Турция, Египет, Таиланд, странах Европы, ОАЭ и др. тел. отдела продаж - +38 050 4000 127

Добавить комментарий